čtvrtek 14. listopadu 2013

Vnitřek ponorky na Google Street View

Prostřednictvím služby Google Street View si můžete prohlédnout vnitřek ponorky HMC Ocelot, která patřila do flotily Velké Británie.

Do důchodu sice šla již v roce 1991, po více než dvaceti letech se jí ale dostalo dalšího ocenění. Stala se první ponorkou kompletně nafocenou pro mapovací službu Google Street View.

HMS Ocelot je v současnosti součástí historického přístavu v britském Chathamu, kde si ji od roku 1992 mohou prohlížet turisté. Ponorka byla vyrobena na počátku šedesátých let právě zde, v Chathamu, a stala se poslední britskou ponorkou místní výroby (po ní zde byly vyrobeny ještě tři kanadské).

Ze služby HMS Ocelot námořnictvo propustilo po třiceti letech, v roce 1991. Ocelot tak byl funkční součástí britské flotily po dobu vůbec nejžhavějšího období studené války v šedesátých letech, až do jejího konce na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Kromě turistů, kteří Chatham navštíví osobně, si vnitřek ponorky může nyní prohlédnout každý s přístupem k internetu. Google ji totiž nechal do své světově známé sbírky fotografií Google Street View.

V té již z dřívějška jsou kromě ulic měst a menších obcí nezanedbatelné části světa k nalezení také mrakodrapy, nejvyšší hory a další zajímavosti jak přírodního, tak i antropogenního původu. HMS Ocelot je vůbec první ponorkou, která se v Google Street View objevila.

Vnitřek ponorky obsahuje celou řadu zajímavostí. Kromě dieselových motorů si lze prohlédnout také torpédové komory, kapitánský můstek, ubytovací kóje posádky a další vybavení. A nafoceny jsou i některé zajímavosti, které by asi v historické ponorce čekal jen málokdo. Dokážete najít plech s pečivem čerstvě připraveným k pečení?

Ponorku si můžete prohlédnout tady:


Žádné komentáře:

Okomentovat